Kortvarigt nätverksstöd ingår i det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur som stärker konstnärligt och kulturellt samarbete i Norden och Baltikum. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap, kontakter och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Ansökningstider
Vad kan du söka stöd för?
Nätverksstöd faciliterar möten och utbyte av idéer och kunskap mellan professionella konstnärer och kulturarbetare i Norden och/eller Baltikum, det vill säga: Danmark, Estland, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Sverige och Åland.
Exempel på nätverkssamarbete:
- en serie av gemensamma möten, konferenser, workshops, personalutbyten och gemensam utbildning
- att dela på resurser och kompetenser för opinionsdrivande insatser eller att man samarbetar kring programläggning eller strukturer för turnéer och liknande
- etableringen av en samarbetsplattform som senare kan leda till större internationella projekt.
Stöd beviljas inte till:
- genomförande av kultur- och konstproduktioner, turnéer eller för enskilda evenemang
- aktiviteter som redan genomförts. Det tidigaste startdatumet för aktiviteter med stöd av programmet är 8 veckor efter ansökningsdeadline.
Det långsiktiga målet med nätverket kan vara en gemensam produktion eller liknande men stöd beviljas inte för produktionskostnader.
Vem kan ansöka?
Stödet kan sökas av professionella konstnärer och kulturarbetare (såsom kuratorer, producenter, översättare av litteratur, kulturredaktörer eller forskare) inom alla kultur- och konstformer. Stöd kan sökas som individ, grupp, organisation eller institution.
Med ”professionell” menas att man har dokumenterad erfarenhet av arbete inom konst- och kulturfältet och/eller har utbildats inom konst eller kultur.
För att kunna söka nätverksstöd ska man vara bosatt i Norden (Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland) eller Baltikum (Estland, Lettland och Litauen), men man behöver inte ha nordiskt eller baltiskt medborgarskap. Grupper, organisationer och institutioner ska vara registrerade i något land i Norden eller Baltikum för att få lämna in en ansökan.
Nätverket ska bestå av partners från:
- minst tre nordiska och/eller baltiska länder (Danmark, Estland, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Sverige och Åland.)
Nätverket kan omfatta ytterligare partners som inte är verksamma i Norden eller Baltikum.
Hur stora summor kan sökas?
För nätverk som ska jobba tillsammans i upp till ett (1) år kan man få finansiering upp till 20 000 euro och bidraget från Nordisk kulturkontakt kan utgöra maximalt 70 % av projektets budget.
Ett nätverk som fått kortvarigt stöd kan senare söka långvarigt stöd. Märk väl att ett eventuellt kortvarigt nätverksstöd ska vara redovisat innan man kan ansöka om ett långvarigt nätverksstöd.
Budgeten är en viktig del av ansökan och den ska innehålla detaljerad information om hur det ansökta beloppet kommer att användas. Det är obligatoriskt att använda denna mall i budgeteringen så att blir möjligt för de sakkunniga att jämföra ansökningsbudgetar jämlikt. Vänligen observera att ansökan kan få ett avslag om budgeten inte uppfyller krav som exemplifieras i mallen.
Stöd från andra nordiska organisationer
Det är möjligt att också söka stöd från andra samnordiska institutioner och organisationer, såsom exempelvis Nordiska kulturfonden, för samma projekt. Det sammanlagda stödet från det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet och andra samnordiska organisationer får inte överstiga 85 % av projektets budget.
Hur bedöms en ansökan?
En bedömning görs på ovanstående kriterier och beroende på hur väl ansökan lyckas förmedla följande:
Tydliga mål och tidsschema
Nätverket ska tydligt definiera dess övergripande mål och skapa en bestämd tidplan. Här är det bra om målen och idéerna bakom dem är nytänkande och innovativa.
Kvalitet och samarbete
Nätverken ska startas för att planera konstnärliga initiativ och/eller utveckla samarbeten och nya sätt att jobba tillsammans. Nätverket ska skapa nya kontakter inom sitt arbetsområde och ha kontakt med andra nätverk. Nya nätverk och samarbeten med kulturell mångfald eller mellan flera olika typer av konst- och kulturaktörer prioriteras i bedömningen.
Kommunikation
Nätverket ska sträva efter att göra sitt arbete tillgängligt för andra och sprida information om sina resultat på ett transparent sätt.
Den nordisk-baltiska dimensionen
I detta sammanhang betyder den nordisk-baltiska dimensionen att nätverket:
- främjar och ökar kontakter, kommunikation och aktiviteter mellan nordiska och/eller baltiska länder
- stärker den nordisk-baltiska närvaron i kulturlivet i Norden och Baltikum
- stärker förståelsen för likheter och olikheter mellan de nordiska och baltiska länderna
- ökar kunskapen om nordiska och baltiska konstnärer och synligheten av deras arbete
Hållbarhet
Nätverket ska ha utarbetat riktlinjer för hållbara arbetssätt. Hållbarheten bedöms ur ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Kortvarigt nätverksstöd kan sökas två gånger om året.
Vänligen notera att programmets språk är engelska, och att såväl ansökningar som slutrapporter ska insändas på engelska.
Ansökningstiderna för samtliga program utgår kl. 15:59, finsk tid. Beviljade projekt får påbörjas tidigast 8 veckor efter deadline för ansökningar inom programmet för nätverksstöd.
För att hitta svar på vanliga frågor om våra program, klicka här Förhandsgranska ansökningsblanketten Till ansökningsportalen