Nordisk kulturkontakt har hösten 2024 igen möjlighet att dela ut extra medel till residensverksamhet för att stöda kulturlivet i Ukraina. Kriget i Ukraina gör fortsättningsvis att ukrainska konstnärer och kulturskapare behöver särskilt stöd för upprätthållande av kontakter och arbetsmöjligheter.
Specialsatsningen ingår i det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammets modul för residensstöd.
Ansökningstider
Vad kan du söka stöd för?
Endast residenscentra i de nordiska och de baltiska länderna kan ansöka om stöd och endast konstnärer och kulturskapare som är av ukrainsk nationalitet kan komma ifråga för ett residens inom den här omgången. Residenscentra som beviljas stöd kan därmed bjuda in ukrainska konstnärer och kulturskapare och står för alla omkostnader för den gästande konstnären eller kulturskaparen med eller utan medföljande. Även grupper kan bjudas in. Det nordisk-baltiska residensstödets kriterier tillämpas i bedömningen.
Syftet med satsningen är att möjliggöra en tryggare och säker plats för skapande för ukrainska konstnärer och kulturskapare samt främja deras professionella nätverk internationellt. Stödet ska också bidra till att möjliggöra dialog mellan ukrainare och befolkningen i de nordiska och de baltiska länderna.
Residensstöd är tillgängligt för alla kultur- och konstområden. Under sina residensvistelser ska de professionella konstnärerna ha möjlighet att arbeta ostört med sitt arbete, träffa andra konstnärer och skapa kontakter till lokala konst- och kulturaktörer.
Med “professionell” menas att man har dokumenterad erfarenhet inom konst- och kulturfältet och/eller en utbildning inom konst eller kultur.
Residensvistelsens längd är inte begränsad, men det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur rekommenderar längre vistelser på omkring 2–4 månader, om möjligt. Stödet kan omfatta kalenderåret när ansökan lämnas in plus ytterligare två år. Stöd kan inte beviljas retroaktivt, därför får planerade verksamheter påbörjas tidigast 8 veckor efter ansökningsdeadline.
Så länge ansökan uppfyller ovanstående krav kan residenscentret själv välja konstnärerna utifrån sina egna riktlinjer. Man kan bjuda in såväl individuella konstnärer som mindre grupper. Konstnärer kan väljas genom ett open call efter beviljningsbeslut men det går lika bra att söka stöd för redan valda konstnärer.
Vem kan ansöka?
Stödet kan sökas av befintliga residenscentra eller organisationer, institutioner och grupper med minst ett års bevislig erfarenhet av att organisera residensverksamhet på konst- och kulturfältet.
Individuella konstnärer och kulturutövare kan inte få residensstöd.
Residenscentra som söker stöd ska finnas i Norden (Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige, Åland) eller Baltikum (Estland, Lettland, Litauen).
Stödet är öppet för alla konst- och kulturområden.
Hur stora summor kan sökas?
Stöd till residenscentra kan uppgå till 50 000 euro. Stödet förvaltas av centret och ska täcka kostnader som uppstår av ukrainska konstnärers residensvistelse på centret. Stödet kan med fördel även omfatta arvode till konstnären under residensvistelsen.
Utöver reseutgifter, dagtraktamente, arvoden och andra direkta kostnader som uppstår i samband med konstnärernas residensvistelse kan budgeten innehålla högst 15 % administrativa utgifter (ska specificeras).
Det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet kan inte vara den enda finansieringskälla för residenscentrets aktiviteter.
Det är obligatoriskt att använda denna mall i budgeteringen (Excel)Hur bedöms en ansökan?
En bedömning görs på ovanstående kriterier och beroende på hur väl ansökan lyckas förmedla följande:
Befintligt arbete regionalt och internationellt
Residenscentrets erfarenhet av att bedriva fortlöpande residensverksamhet för professionella konst- och kulturaktörer. En bedömning görs dessutom av huruvida residenset är en del av en aktuell konstnärlig och kulturell kontext och på residensets ambition att skapa kontakter till den internationella konst- och kulturscenen.
Kapacitet
Residenscentret ska ha erfarenhet av att bedriva fortlöpande residensverksamhet för professionella konst- och kulturaktörer. En bedömning görs dessutom av huruvida residenset är en del av ett samtida konstnärligt och kulturellt sammanhang.
Hållbarhet
Residensorganisationen ska ha utarbetat riktlinjer för hållbara arbetssätt och för en trygg arbetsmiljö. Hållbarheten bedöms ur ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Vänligen notera att programmets språk är engelska och att såväl ansökningar som slutrapporter ska insändas på engelska.
Ansökningstiderna för samtliga program utgår kl. 15:59 finsk tid. Beviljade projekt får påbörjas tidigast 8 veckor efter deadline för ansökningar.
Vanliga frågor och svar om stödprogrammen Till ansökningsportalen