(Förhandsanmälan) Online film: Kampen om Grønland (DK, 2020)

Kampen om Grønland (DK 2020)är en film om det nya Grönland, som ger en unik inblick i Grönland i en brytningstid

Förhandsanmälan via denna länk

Fyra starka grönländska huvudpersoner handlar och kämpar i en tid där öns framtid är viktigare än någonsin tidigare. Vad kommer framtiden att föra med sig för Grönlands del? Borde Grönland bli självständigt eller hellre stärka sina band till Danmark? Filmen tar inte ställning, men presenterar olika förhållningssätt och ger en unik inblick i ett helt annat Grönland än det vi vanligen hör om. Vi följer fyra unga grönlänningar, som all på sitt sätt drömmer om förändring i sitt land. Filmen är regisserad av Kenneth Sorento, en erfaren dokumentskapare som filmat mycket i Arktis. Han är också ansvarig för kamera och ljud i filmen.

Huvudpersonerna:

Rapparen Josef blir känd i Grönland då han ger ut sången Tupilak, som ställer sig frågande till relationen till Danmark. Tillsammans med sin flickvän Paninnguaq låter han göra en ansiktstatuering och de blir ett nytt power-par som bryter den onda cirkeln de varit inne i med en barndom fylld av alkoholism och frånvarande föräldrar. De vill väcka ungdomen för att skapa ett självständigt Grönland.

Den unga politikern Kaaleeraq vill också att Grönland frigör sig från Danmark, och har därför fullt stöd från tidigare Landsstyrelseforman (ledare av regeringen) Lars-Emil Johansen. Kaaleeraq menar att det ekonomiska understödet från Danmark passiverar grönlänningarna, ett budskap han reser ut med till mindre byar för att hålla brandtal om.

Filmens fjärde huvudkaraktär Tillie blir nästan dagligen utsatt för påhopp för att hon inte talar grönländska. Hon är uppvuxen på ett barnhem i Danmark, men har för flera år sedan återvänt till Grönland. Hon är med och bildar ett nytt parti, som arbetar för att stärka samarbetet med Danmark, särskilt när det gäller hjälp till barn och unga.

Språk: danska/grönländska, textad til engelska

Längd: 95 min

 

Hör mera om filmen i vår live-streamade diskussion 6 maj: Filmsamtal: Vems land? Urfolkens kamp för sjävständighet och existens

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé