Nordiska dokumentärfilmer tävlar om pris på årets Docpointfestival

Finlands största internationella dokumentärfilmfestival DocPoint arrangeras i år mellan den 30 januari och 4 februari. Festivalprogrammet omfattar mer än 80 filmer, varav 30 är nordiska. Av de nordiska filmerna har två danska produktioner chansen att knipa pris i den internationella tävlingen.

Theatre of Violence av Emil Langballe och Lukasz Konopa handlar om Dominic Ongwen från Uganda som kapades av Lord’d Resistance Army (LRA) när han var 9 år gammal och tvingades tjänstgöra som barnsoldat i Joseph Konys armé. Nu sitter han åtalad i Haag, men spelar det någon roll för rättvisan att han själv är ett offer?

Juan Palacios As the Tide Comes in skildrar livet på den lilla danska ön Mandö som hotas av klimatkrisen. För öns 27 invånare är krisen konkret: När vattenytan stiger blir ön allt mindre. Havet visas som både skrämmande och bekant, när stormen lagt sig pumpas vattnet tillbaka och livet fortsätter som vanligt.

Öppningsfilmen Neurotyypit (på svenska Neurotyperna) visas den 30 januari och handlar om den unga Aida som beslutar sig för att förändra folks inställning till personer som befinner sig på autismspektret.

Hela programmet och information om hur du köper biljetter hittar du på festivalens hemsida www.docpointfestival.fi.