Här är de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021

BIlder av de 14 nominerade böckernas omslag
14 nordiska romaner, noveller och diktsamlingar är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Årets nominerade spänner över hela Norden med verk från samtliga länder och språkområden. Ett starkt skönlitterärt fält som även innehåller tidigare nominerade författare. Vinnaren offentliggörs i Köpenhamn under sessionsveckan i november.

Att skriva på vått papper, kapitalismens förfall och lust som går upp i rök på Scandinavian Star, socialrealistiska skildringar i nära förhållanden och språklig närvaro, kompromisslöshet, liksom en dal full av plastblommor är bara några exempel på innehållet bland årets nominerade verk.

Här de nominerade till årets litteraturpris:

Danmark

Finland

Färöarna

Grönland

Island

Norge

Det samiska språkområdet

Sverige

Åland

Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris som har nominerat verken till Nordiska rådets litteraturpris 2021.

Vinnaren offentliggörs den 2 november

Vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris 2021 presenteras den 2 november i Köpenhamn i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor.

Om Nordiska rådets litteraturpris

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det kan vara en roman, ett drama, en diktsamling, en novellsamling eller en essäsamling som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav.

Syftet med Nordiska rådets fem priser är att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser.