LIVE STREAM – Skogen kallar: Britta Marakatt-Labba

”Skogen kallar!” är en serie samtal, intervjuer och filmer där vi reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Detta gör vi tillsammans med inbjudna nordiska gäster som representerar olika kulturgrenar, ofta med fokus på samiska konst-och kulturutövare.

I kvällens samtal blir samiska textil- och bildkonstnären Britta Marakatt-Labba intervjuad av kulturjournalisten Kerstin Wixe. De diskuterar Marakatt – Labbas konstnärskap och vilken roll naturen har för den skapande processen och för henne som konstnär.

Följ sändningen live på Nordisk kulturkontakts Facebook-sida

Britta Marakatt-Labba har blivit en galjonsfigur för den samiska samtidskonsten  och hon fick sitt stora internationella genombrott på Dokumenta 14 – utställningen i Kassel år 2017. Där visade hon textilkonstverket ”Historja” från åren 2003 – 2007, en imponerande helhet handbroderade bilder som behandlar samernas kontroversiella historia. De senaste åren har Marakatt-Labba varit en mycket efterfrågad konstnär och just nu visas hennes verk bl a på utställningen ”Bakom hörnet vindens jojk” på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. (Hon är en välkänd pionjär inom samisk aktivism och är även med i styrgruppen för det nya urfolksresidenset Sápmi Salasta i Västerbotten, Sverige.)

Kerstin Wixe, tidigare anställd på Sveriges Radio i närmare 50 år som samhälls-och kulturjournalist, är numera freelance. Bor i Norrbotten där hon också är ständig samtalsledare för Kontext, litterär scen i Luleå och producerar också deras podd med författarintervjuer (https://kontextforfattarsamtal.podbean.com). Wixe debuterade 2018 med romanen Vitt ljus.

Porträtt av Kerstin Wixe. En äldre kvinna med mörk kavaj och grått hår, hon står bredvid två mikrofoner i en studio
Kerstin Wixe. Foto: Anders Alm

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé