I år arrangerar Nordisk kulturkontakt flera samtal på Helsingfors Bokmässa, där nordiska författare diskuterar aktuella ämnen som som marginalisering, våld bland unga, moderskap, konstens roll och poesins framtid.
Vårt program på Helsingfors Bokmässa 2024
Ormpyssel och tjusiga skelett med Den nordiska bokslukaren
24.10, kl. 15.30-16, Busholmen
Klipp och klistra otäcka skelett, eller gör en slingrig orm tillsammans med Den nordiska bokslukaren. Det blir även högläsning av de prisnominerade bilderböckerna Skelettet och Freja och huggormen.
Mielen arkkitehtuuri i / The architecture of the mind
25.10, kl. 13-13.30, Vallisaari-sali
Ihmisen luontosuhde on keskeinen kirjallisuudessa. Suurin osa meistä elää kuitenkin kaukana luonnosta. Miten kaupunkisuunnittelu vaikuttaa ihmiseen? Englanninkielistä keskustelua Anna María Bogadóttirin ja Nora Hämäläisen kanssa johtaa Ida Kukkapuro.
Kan litteraturen förebygga gängvåld och våld bland unga?
25.10, kl. 13-13.30, Fiskehamnen
Jeanette Björkqvist och Christian Wentzel diskuterar marginalisering, ungdomsvåld och gängkriminalitet med avstamp i de prisnominerade böckerna Bror av pseudonymen Alex Khouri, samt Någons bror av Viveka Sjögren.
Mammor som slumrar
25.10, kl. 13.30-14, Blåbärslandet
Vem är Darja vid jordbruket och Sisel i förorten? Emma Juslin och Maria Navarro Skaranger funderar fram och tillbaka – genom skrivandet skapar de system över liv som pågår i socialrealistiska miljöer. Samtalet modereras av Ylva Perera.
Poesin är inte död
25.10, kl. 14-14.30, Blåbärslandet
Den syns kanske inte i bokhandlarnas fönster eller på toppsäljarhyllorna, men den frodas på sociala medier, på krogen och även bland de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. På listan över de nominerade finns hela fem poeter. Möt tre av dem, Gunnar Harding (SE), Johan Jönson (SE) och Kim Simonsen (FO), i en diskussion om poesins möjligheter och utmaningar i en stressig samtid. Hufvudstadsbladets litteraturredaktör Kaneli Kabrell leder samtalet.
Ist das Kunst oder kann das weg?
25.10, kl. 15-15.30, Blåbärslandet
Är det här konst eller kan det slängas? Frågan om konstens plats, betydelse och roll i samhället och i våra liv diskuteras här av Milja Sarkola och Johan Jönson. Till vad behöver vi egentligen konsten? Konstkritikern Helen Korpak modererar samtalet.
De drabbades perspektiv i bilderbok om gängvåld och dödsskjutningar
25.10, kl. 16.30-17.00, Busholmen
Först helikoptrarna och blåljusen, sedan nallarna och blommorna på marken. I Någons bror beskriver Viveka Sjögren mörkret efter att ännu en ung människas liv avslutas för tidigt. Möt Sjögren i ett samtal om gängvåldets hänsynslöshet.
Läskigt är bäst!
27.10, kl. 13.30-14.00, Busholmen
Freja och Huggormen och Skelettet, båda nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, handlar om ormmördare och skelett, död och smärta. När passar det att skildra hemskheter med humor, och vad går det inte att skämta om?
––––––––––––
Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!
Vi på Nordisk kulturkontakt strävar efter att ordna tillgängliga evenemang som alla kan ta del av. Bakom följande länk finner du information om tillgängligheten i våra lokaliteter. Hör gärna av dig på förhand om du har särskilda tillgänglighetsbehov – vi kommer göra vårt bästa för att tillgodose dem.