Vigdis Hjorth (NO) och Ursula Andkjær Olsen (DK) är båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. De intervjuas i denna live stream av svenska kulturjournalisten, författaren och översättaren Yukiko Duke.
Intervjun sker på skandinaviska.
Vigdis Hjorth har i flera decennier hört till de viktigaste författarna som skriver på norska. Likväl har något skett under de senaste åren. Hon har fått flera läsare, flera översättningar till flera språk, flera priser, men många kritiker skulle också säga: Hon skriver ständigt bättre böcker.
Er mor død (Roman, Cappelen Damm) är en hektisk, intensiv roman som samlar i sig många av de Hjorths centrala ämnen – frigörelse och strid i nära relationer, frågor om vem som äger en berättelse, vems blick som ska vara styrande och hur man blir hörd – i ett förtätat kammarspel.
Ursula Andkjær Olsen (f. 1970) är en markant röst i nyare dansk litteratur. Hon flätar samman olika spår och komponenter i sina verk, som påminner om strukturer i klassisk musik. I hennes flerstämmiga och systemiska kompositioner är språket en levande organism, där tingen får betydelse av de relationer som de ingår i, liksom den värld de beskriver. Efter sin debut 2000 blev Ursula Andkjær Olsen en frontfigur i den nya generationen av diktare som började vända poesin mer ut mot världen genom att beröra teman som samhälle, kön, kropp och politik. Hon har skrivit över 15 verk, främst diktsamlingar, en roman samt flera hybridverk och har hela tiden arbetat över gränserna för olika konstarter.
I Mit smykkeskrin (Diktsamling, Gyldendal) vecklar dikterna ut sig över tid och som trådar till de andra dikterna i en imponerande nätverksstruktur. Diktsamlingen för vidare ämnen om moderskap och förlust som har varit centralt i författarskapet sedan Det 3. årtusindes hjerte (2012)
Samtal med de övriga 12 nominerade till Nordiska rådets litteraturpris kommer att sändas live varje onsdag i april och maj från och med den 14 april.