LIVE – Nordiska mediehus och trycket från teknologijättarna

will-francis-r02wxT3-PYw-unsplash

Norden ligger längst fram i Europa inom digitalisering, men det innebär beroende av privata ekosystem som Facebook och Google. Demokratiska samhällen behöver journalistik med ett publicistiskt ansvar, men i det digitala samhället fungerar inte journalistiken på samma sätt som tidigare. I Norden växer de grupper som tappat förtroendet för journalistiken, vilket får konsekvenser för både viljan att betala för innehållet och för journalistikens roll i den nordiska demokratin.

I stället för konkurrens behövs samarbete, både när det gäller privata aktörer som public service-bolag. På nationellt och nordiskt plan är det inte mycket som kan göras. Det behövs globala lösningar. EU-kommissionen har presenterat en ”kompass” för den digitala utvecklingen fram till 2030. Men kan EU:s medlemsländer tillsammans skapa ett enhetligt ekosystem för datamoln, eller handlar det bara om digitala drömmar?

  • Carl-Gustav Lindén, forskare och biträdande professor i datajournalistik, Universitetet i Bergen presenterar forskningsresultat från boken Silicon Valley och makten över medierna (Nordicom).
  • Karin Pettersson, Aftonbladets kulturschef och  tidigare samhällsdirektör på Schibsted,
  • John Severinson, Head of Partner Development Europe för Facebook och
  • Joakim Strand, utskottet för tillväxt och utveckling i Nordiska rådet kommenterar.

Moderator är Henrik Wilén, förbundssekreterare, Föreningarna Nordens förbund.

Observera att evenemanget startar kl. 14.00 EET.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé