Författarsamtal: Emma Puikkonen och Peter Sandström  

författarsamtal-01

Välkommen på författarkväll till Nordisk kulturkontakts bibliotek onsdagen den 10:e maj kl. 18! Författarna Emma Puikkonen, nominerad till Nordiska rådet litteraturpris 2023 för sin roman Musta peili (2021), och Peter Sandström, nominerad till Nordiska rådets pris 2023 för sin roman Den stora blondinens sista sommar (2022), samtalar om sina nominerade verk. Författarna intervjuas av kultur- och litteraturredaktör Marit Lindqvist.

Emma Puikkonen (f. 1974) hör till Finlands viktigaste samtida prosaister och utforskar i sina verk brännande dagsaktuella teman och fenomen, av vilka klimatförändringen på senaste tid har blivit det främsta. Hon är utbildad dramainstruktör och undervisar i ordkonst och teater. Hennes verk Eurooppalaiset unet (2016; ”Europeiska drömmar”, inte utgiven på svenska) var nominerad till Finlandia- och Tulenkantaja-prisen, och den föregående romanen Lupaus (2019; ”Löftet”, inte utgiven på svenska) var en kritikerframgång. Romanen Musta peili (2021; ”Svart spegel”, inte utgiven på svenska) var nominerad till Runebergspriset. 

Om Musta peili (WSOY, 2021): Människan och oljan är inte separata entiteter. Fossila bränslen utgör den osynliga grunden för ekonomin och samhället, och redan från och med 1800-talet har vi levt i en tidsperiod som kallas fossilkapitalism. Oljan med sina derivat har trängt sig in i oss och i våra liv. Detta är utgångspunkten för Emma Puikkonens roman om oljan, mänsklighetens svarta spegel. Den magiskt vackra romanen som biter sig in i ett enormt ämne tvingar läsaren att tänka. Dess svarta, glänsande ytor reflekterar eviga och aktuella teman, som relationen till natur och miljö, människans mod och kvinnans roll i olika situationer. 

Peter Sandström (f. 1963) debuterade 1998 med novellsamlingen Plebejerna. Efter det har han gett ut två novellsamlingar och sex romaner, och mottagit ett flertal pris, så som Runebergspriset samt Samfundet De Nios julpris 2017 för romanen Laudatur, Signe Ekblad-Eldhs pris av Svenska Akademien 2021, och samma år Stiftelsen Längmanska kulturfondens pris för romanen Kärleken är ett tamdjur.  

Den stora blondinen sista sommar (S & S, 2022) är ömsom dråplig, ömsom hjärtskärande, i sin gestaltning av tidlösa mänskliga teman som kärlek, föräldraskap och åldrande – på en prosa som är både konkret och intensivt laddad med både känsla och tanke.

Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé