Vinnaren i Nordisk kulturkontakts open call, där uppdraget var att skapa en fantasieggande bokslukarfigur för barn upp till tolv år, heter Cato Thau-Jensen och kommer från Danmark. Finalbidragen sållades fram i en jureringsprocess där både en jury bestående av sakkunniga och två grupper med barn deltog.
Thau-Jensens vinnarfigur ”Book Banana” var barnens favorit och upplevdes av de sakkunniga som en både uppfriskande och humoristisk karaktär. Figuren bedömdes fungera fint som en flexibel och ”böjbar” guide i biblioteksmiljö, där den inbjuder till okonventionellt nytänkande och kreativitet.
Illustratören själv, som i sitt hemland är en erkänd barnboksillustratör, avslöjar att det engelska uttrycket ”go bananas” kittlade hans egen fantasi när bokslukarfiguren började ta form.
– Vad innebär det att bli riktigt begeistrad och gå amok med böcker? Bananen odlas visserligen inte i de nordiska länderna, men alla vet vi hur bananen ser ut och smakar, den är lätt att ta till sig och är full av energi, säger Cato Thau-Jensen.
Tävlingen arrangerades inom Nordisk kulturkontakts läsfrämjande projekt Den nordiska bokslukaren som profilerar nordisk barnlitteratur över språkgränserna och som figuren blir frontfigur för.
Sex finalister belönas
Också andrapristagaren, bidraget ”Kosmos” av svenska Malin Rosenqvist, understöddes starkt av barnen. Juryn motiverar andrapriset med att den hundliknande figuren är ett gediget, väl genomarbetat förslag med en sympatisk och mångsidigt tillämpbar figur som fungerar för alla åldrar.
På delad tredje plats kom Elisabet Ericson (SE), Tanja Is (FI), Tuukka Rantala (FI) och Anna Sailamaa (FI). Alla finalisterna kommer att ställas ut på Nordisk kulturkontakts bibliotek i Helsingfors i februari.
Vinnaren och andrapristagaren belönas med 4 000 respektive 2 000 euro, medan de fyra övriga finalisterna belönas med 1 000 euro var.
Över åttio inlämnade bidrag
Totalt uppfyllde 81 bidrag från alla de nordiska länderna, inklusive Åland och Färöarna, tävlingskriterierna i det open call som pågick under september och oktober. Av dessa var många inlämnade av nyetablerade illustratörer och även studerande på området, något som glädjer Nordisk kulturkontakts seniorrådgivare och open call-administratör Annika Bergvik-Forsander.
– Både tekniskt och uttrycksmässigt fanns en imponerande mångfald bland bidragen, men det stora antalet bidrag gjorde att många fina och genomarbetade förslag nu tyvärr föll bort i konkurrensen, säger Bergvik-Forsander.
Som bildkonstnär ser hon också fina möjligheter för den nya nordiska bokslukarfiguren.
– En banan i kombination med böcker är något oväntat och den finurliga karaktären bidrar med en stor kreativ potential för kommande användning, både digitalt och fysiskt, säger Annika Bergvik-Forsander.