Demos verksamhetsstöd finns till för civilsamhällesorganisationer vars huvudsakliga syfte är att stärka och främja samarbeten och samhörighet över gränserna och mellan invånarna i Norden.
Ett starkt och vitalt civilsamhälle är en grundpelare i den nordiska demokratin och spelar en viktig roll för att ge de nordiska medborgarna möjlighet att kanalisera sina röster och intressen utanför de politiska strukturerna. Samarbeten och möten tvärs över de nordiska gränserna bidrar till att stärka Norden som region och till visionen om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030.
Demos verksamhetsstöd är ett treårigt stöd som hösten 2024 öppnar för ansökningar för perioden 2025 – 2027. Stödet kommer att utlysas vart tredje år.
Ansökningstider
Observera att Demos nätverk, som stöder projekt, har delvis överlappande ansökningstid med Demos verksamhetsstöd hösten 2024 – säkerställ att du ansöker om medel från rätt modul.
Vad kan du söka stöd för?
Stödet kan sökas av organisationer vars kärnverksamhet går ut på att stärka och främja nordiskt samarbete och samhörighet hos invånare i Norden. Verksamhetens syfte ska vara att skapa nordiskt mervärde och bidra till Vår Vision 2030.
Verksamhetsstöd kan beviljas för:
- Organisationens ordinarie verksamhet, såsom möten, medlemsaktiviteter, kommunikation, administration, lokaler, kansli eller anställda. Aktiviteterna kan exempelvis handla om idéutbyten, kompetensfrämjande aktiviteter, gemensamma plattformar eller kulturella samarbeten.
- En treårig period från 1.1.2025 till 31.12.2027
Programmet stödjer inte:
- Kommersiell verksamhet som syftar till att skapa ekonomisk vinst
- Organisationer som bedriver säsongverksamhet och därmed inte har fulltidsanställd personal under hela året
- Organisationer vars kärnverksamhet är annan än att stärka och främja samarbeten och samhörighet över gränserna och mellan invånarna i Norden
- Verksamhet som är utanför programperioden 1.1.2025-31.12.2027
Vem kan söka?
Stödet kan sökas av civilsamhällesorganisationer inom alla samhällsområden, det vill säga icke-vinstdrivande organisationer såsom föreningar, stiftelser, välgörenhetsorganisationer, medborgarorganisationer, intresseorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer, trossamfund eller andra former av icke-statliga organisationer.
För att kunna söka stöd ska organisationen vara etablerad och registrerad i Norden (Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland) och ha ordinarie verksamhet i Norden.
- Organisationen ska ha ett organisationsnummer (eller motsvarande)
- Organisationen ska ha en demokratisk uppbyggnad och verksamhet
- Organisationen ska vara etablerad, stabil och bedriva helårsverksamhet
- Organisationen ska vid ansökningstillfället ha bedrivit verksamhet i 3 år (stödet passar inte för nyetablerade organisationer)
- Organisationen ska ej ha skulder till staten för skatt eller avgifter och ej ha ansökt om konkurs eller befinna sig i likvidation
- Observera att enskilda privatpersoner inte kan ansöka om stöd.
Hur mycket stöd kan man få?
Det finns inget maxbelopp, men ansökande organisationer ska redogöra för tidigare års räkenskaper i ansökan. Budgetens skälighet och trovärdighet är en viktig del av bedömningen i relation till ansökan. Observera att budgeten ska sträcka sig över en treårsperiod med tydlig budgetering för varje år. Viktigt är också att en uppsummering av alla tre år inkluderas.
Ifall er organisation har årligen återkommande aktiviteter eller projekt, som anses som en del av organisationens ordinarie verksamhet, kan ni inkludera dessa aktiviteter i ansökan och i budgeten. Observera att ni i budgeten ska redogöra för alla aktivitet-/projektkostnader (också eventuella lönekostnader kopplade direkt till aktiviteten) på samma ställe.
Observera att Nordisk kulturkontakt endast har möjlighet att utbetala jämna årsrater i början av varje verksamhetsår. Om er ansökan beviljas ska ni årligen leverera en statusredovisning.
Hur bedöms en ansökan?
Organisationens värdegrund
Organisationen ska bedriva en verksamhet som tar hänsyn till demokratiska värderingar, däribland alla människors lika värde, jämställdhet, barnrätts- och ungdomsperspektiv samt antidiskriminering.
Nordiskt mervärde
Organisationens verksamhet ska ha som sitt huvudsakliga syfte att skapa nordiskt mervärde och därmed bidra till att stärka och främja samarbete och samhörighet mellan nordiska civilsamhällesorganisationer och därigenom samarbetet mellan invånarna i Norden.
Vår vision 2030
Organisationens ordinarie verksamhet ska ha som sitt huvudsakliga syfte att bidra till uppnåendet av Vår vision 2030, de nordiska statsministrarnas vision om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030.
Hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv
Hållbar utveckling, jämställdhet mellan könen och ett barn- och ungdomsperspektiv ska genomgående beaktas i organisationens verksamhet. Läs dokumentet och redogör i ansökan för sättet på vilket organisationen integrerar dessa tvärgående perspektiv i sin verksamhet: Nordiska ministerrådets vägledning för arbete med hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv.
Bilagor till ansökan:
- Organisationens stadgar
- Officiellt registerutdrag där organisationens registreringsnummer och -datum framgår
- Budget för åren 2025, 2026 och 2027
- Senaste godkända verksamhetsgranskningsberättelse / revisionsprotokoll.
- Föregående års årsberättelse (2023)
- Föregående års bokslut (2023)
- Verksamhetsplan för 2025-2026-2027 (ikke obligatorisk bilaga)
Vänligen notera att ansökningstiderna för samtliga program utgår kl. 15:59, finsk tid (GMT +02:00).
Vanliga frågor och svar om våra stödprogram Till ansökningsportalen