Nordiska policyer
Nordic Green Roadmap for Cultural Institutions: Nordiska ministerrådet lanserade hösten 2023 en nordisk grön färdplan för kulturinstitutioner. Den tar upp klimatförändringar, resursförbrukning och social ojämlikhet och innehåller exempel på medvetandehöjande kampanjer, utbildningsaktiviteter, policyrekommendationer och samarbetsprojekt som ska främja hållbara metoder inom kulturlivet i Norden.
Resurser och verktygslådor
Julie’s Bicycle: Under de senaste åren har den brittiska organisationen varit världsledande inom allt som rör kultur, klimat och hållbarhet. På deras webbplats hittar du mer än 250 rapporter, checklistor och guider om allt från klimaträttvisa till energieffektivitet i kulturbyggnader och miljötips för museer, musiker, festivaler, dansgrupper, teatrar med mera. Julie’s Bicycle har sedan 2012 ansvarat för Arts Council Englands omfattande miljöprogram.
Klimatsmart semester är en gratis digital plattform med CO2-beräkningsverktyg för olika transportmedel och boendeformer.
The Green Producers Club är ett kunskapsnav för producenter eller inköpare av kulturproduktioner och för leverantörer i kultursektorn. Samarbetet underlättar utbytet av erfarenheter och kunskap mellan användare av verktyget The Green Producers.
Nordic Eco Media Alliance (NEMA) samlar hållbara verktyg och initiativ för den audiovisuella industrin, till exempel koldioxidkalkylatorer, certifieringar, utbildningar, plattformar, guider och andra resurser för audiovisuella produktioner.
Bæredygtigt kulturliv NU: Dansk organisation med en tydlig vision om att överbrygga klyftan mellan klimatforskning, kulturliv och resten av samhället. Organisationen har samlat en översikt över de många olika konkreta verktyg och guider.
ShiftIT: Ett initiativ för att skapa en marknadsplats med målet att säkerställa längre hållbarhet för kostymer, scenografi och utrustning inom scenkonstområdet.
Handbok för hållbar konstproduktion: Verktyg och vägledning för gröna lösningar i konstnärlig praktik. Utarbetad av Kulturens Analysinstitut (endast på danska).
Inspirerande samarbeten och initiativ
Forfatternes klimaaksjon/Norska författares klimatkampanj samlar författare, konstnärer, kritiker, översättare och journalister. Deras mål är förankrat i artikel 112 i den norska grundlagen: ”Var och en har rätt till en miljö som skyddar hälsan och till en natur där produktionsförmåga och mångfald bevaras. Naturens resurser ska användas på ett långsiktigt och mångsidigt sätt som tryggar denna rätt även för eftervärlden.”
NAARCA The Nordic Alliance of Artists’ Residencies on Climate Action (NAARCA) samlar Cove Park (Skottland), Saari Residence (Finland), Artica Svalbard (Norge), Art Hub Copenhagen (Danmark), Baltic Art Center (Sverige), Narsaq International Research Station (Grönland) och Skaftfell Art Center (Island) för att samarbeta kring forskning, institutionell förändring och allmän utbildning om klimatåtgärder.
Klimakultur: Plattformen Klimakultur (endast på norska) skapar mötesplatser för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och reflektion kring vår tids stora frågor: klimat-, natur- och rättvisekriserna. Här hittar du tips, verktyg och konkreta exempel från kulturområdet som kan delas och användas som inspiration för att driva nödvändiga förändringar.
Culture Declares Emergency: En internationell rörelse som deklarerar en klimat- och ekologisk kris.
Över 600 kulturorganisationer har undertecknat uppropet. Culture Declares Emergency rekommenderar denna färdplan med en rad åtgärder som kultursektorn kan hämta inspiration från för att agera och hitta kunskap.
Music Declares Emergency: Musiksamhällets uppmaning att utlysa ett klimatnödläge. Fler än 3 000 artister och 1 500 branschorganisationer har skrivit på för att prata om och fokusera på klimatkrisen, utmana regeringar, arbeta för en rättvis omställning på systemnivå och sänka sitt eget klimatavtryck.
CultureCOP: Ett internationellt initiativ som använder kraften i konst, kultur, kulturarv och kreativ praxis för att sätta klimaträttvisa i centrum för arbetet vid FN:s årliga COP-klimattoppmöten.
Climate Heritage Network: Ett globalt nätverk med mer än 250 medlemsorganisationer inom konst, kultur och kulturarv. Nätverket syftar till att stödja samhällen i att uppnå ambitionerna i Parisavtalet genom att skala upp klimatåtgärder på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Culture Unstained: En forsknings- och kampanjorganisation som syftar till att få slut på oljesponsringen av kultursektorn. De uppmanar konst- och kulturorganisationer att klippa sina band till fossilindustrin och att minska den sociala legitimitet som de får genom sådan sponsring.
Theatre Green Book är en gratis resurs för alla teaterskapare som arbetar i alla skalor. Ett samarbete mellan Norwegian Theatres and Orchestra Association för att skapa en norsk version av Theatre Green Book, med flera möten och workshops. Detta arbete kommer att fortsätta under hela 2024.
Miljöledningssystem och certifikat
Miljøfyrtårn: Ett verktyg för miljöcertifiering (endast på norska) som förser företag med förenklad redovisning av växthusgasutsläpp. Certifieringen ställer upp kriterier för olika branscher, av vilka katogorierna Gröna evenemang, Gröna konferenser, Organisationer och Scenkonst är av relevans för kultursektorn.
Det finska miljöledningssystemet EkoKompassen bygger på den internationella standarden ISO 14001 och är anpassat för små och medelstora företag och organisationer.