Tanja och Salomon – nya krafter i det nordiska kultursamarbetet

Porträtt av Tanja Mellin och Salomon Hellman

Tanja Mellin och Salomon Hellman. Foto: Artisan Photography

I augusti fick vi två nya kollegor hos oss på Nordisk kulturkontakt, Tanja Mellin och Salomon Hellman. Tanja kommer att jobba med administration och stödprogrammen, medan Salomon fokuserar på utveckling av det nordiska biblioteket och litterära aktiviteter.

Tanja Mellin arbetar som administrativ koordinator på Nordisk kulturkontakt. Hon har en examen som ekonomie magister och har genom åren arbetat både nationellt och internationellt. Hennes arbete har alltid haft med administration att göra, både inom den privata och offentliga sektorn. Tanja har redan erfarenhet av det nordiska samarbetet, då hon tidigare vikarierat som administrativ koordinator på Nordens välfärdscenter.

Tanjas roll på Nordisk kulturkontakt är uppdelad mellan HR och stödprogrammen. Hon ser fram emot att kunna bidra till NKK:s administration och därmed göra vardagen smidigare och bättre för alla medarbetare. Hon hoppas att hon kan bidra till att skapa en arbetsplats med värdefulla och meningsfulla arbetssätt och processer för sig själv och alla kollegor.

Tanja har lätt till skratt, och hon har fått höra att hennes skratt klingar högt. På fritiden kopplar hon av med pilates, böcker och Netflix. Hennes ”guilty pleasure” är att läsa om kungligheter i Svensk Damtidning – men bara på sommarstugan.

Salomon Hellman har börjat som biblioteksutvecklare på Nordisk kulturkontakts bibliotek. Han är utbildad bibliotekarie vid Uppsala universitet och har även studerat filmvetenskap. Närmast kommer han från en tjänst på Stockholms stadsbibliotek, där han arbetade med förvärv och katalogisering av barn- och ungdomsböcker för stadens 40 folkbibliotek. Vid sidan av arbetet är Salomon även ordförande i juryn för Augustprisets barn- och ungdomsbokskategori.

På Nordisk kulturkontakt kommer Salomon att fokusera på utvecklingen av biblioteksverksamheten. Det gäller både optimering av de fysiska lokalerna och förbättring av bibliotekets digitala tjänster och närvaro. Han anser att biblioteket ska vara en lättillgänglig och naturlig plattform för den som vill närma sig nordiska språk och nordisk litteratur. Salomon ser fram emot att arbeta både med långsiktiga visioner och mer konkret med planering av evenemang och förmedling av de nordiska böcker som finns i och köps in till biblioteket.

Utöver att läsa böcker ägnar Salomon sin fritid åt grönsaksodling och husrenovering. Under studietiden jobbade han extra som biografmaskinist och lärde sig då att klippa ihop och hantera de stora rullarna med 35-millimetersfilm. Salomon har också haft sina ”15 minutes of fame” när det svenska TV-programmet Det sitter i väggarna besökte hans och hans partners fritidshus, ett före detta missionshus från 1800-talet. Programmet hjälpte till med byggnadsvården och hittade fascinerande berättelser om husets historia och tidigare invånare.