Mystiska eldrävar, hundspannsturer, trollkarlar, branta bergssidor, sjöhästar, krabbor, isbjörnar och stora kartor är bara några av de saker som barnen kan möta och utforska i Skottkärretur i Norden. Barnen, 5-8 år, bjuds på en resa där de får uppleva och lära sig om Norden genom berättelser, legender, musik, sånger och kreativa aktiviteter i sällskap av det kreativa musikalparet Bergur och Lone. Det är både en musikteaterföreställning med workshop och ett kreativt, musikaliskt och digitalt lärandeuniversum.
I april 2025 uppträdde Skottkärretur i Norden på Åland i samarbete med Nordens institut på Åland (NIPÅ). Det var en del av en av NIPÅ:s kultursatsningar för skolor, Kulturkraft, som bland annat omfattar en skolturné för Ålands grundskolor.
Video: Bergur och Lone framför låten Kamchatka krabben på danska. Lone betonar att det är viktigt att föreställningen och workshopen alltid utförs på det språk som talas i det nordiska land där de befinner sig, samt på färöiska och danska, och att allt undervisningsmaterial översätts till alla de nordiska språken. På så sätt kan lärare och pedagoger enkelt använda materialet både före och efter deras besök.
Under föreställningen i samarbete med NIPÅ beskriver Lone ett speciellt och minnesvärt ögonblick när Bergur frågade barnen om de visste hur man säger Hej på färöiska. Med en liten känsla av panik i blicken sa barnen ”NEJ”, men brast sedan ut i skratt när Bergur berättade att det heter… Hej. Lone beskriver:
”Jag upplever också att vi både under vår föreställning och workshop har en så nära ’kontakt’ med kartan över Norden som är vår bakgrund, vilket gör att de får en visuell förståelse för vad Norden är. Och sedan är det väldigt roligt att de helt köper premissen att vi kan göra allt med vår skottkärra.”
För de som funderar på att söka stöd för nordiska barn- och ungdomsprojekt kring kultur och språk betonar Lone att det viktigaste är att brinna för att berätta för de nordiska barnen om vad Norden är och hur vissa saker är lika och vissa saker är helt olika. Lone tillägger också:
”Det är en lång process att få ett projekt från en liten ’Skottkärra’ till ett färdigt ’Skottkärra-koncept’ och man måste verkligen vilja göra det, det är också mycket arbete med att skapa nordiska kontakter och man måste tycka att det är roligt. Och så måste man älska att vara på turné i Norden.”
NIPÅ beskriver hur Bergur och Lone bemötte barnen på ett varsamt och inkluderande sätt och hur föreställningen togs emot med nyfikenhet och intresse av eleverna. Eleverna fick ta del av ett humoristiskt äventyr med lättsamma och intressanta fakta om de nordiska länderna. Therese Hjälmarstrand, projektledare på Kulturkraft, NIPÅ, berättar:
”Vi på NIPÅ kan rekommendera Lone & Bergurs ’Skottkärretur i Norden’ till alla som vill inbjuda sina barn till nyfikenhet kring Nordens länder och språk.”
Blev du inspirerad av detta Volt-projekt exempel?
Läs mer om Volt och våra andra stödprogram samt deadlines för ansökningar här!
