– Många spännande projekt hade samhällsfrågor i förgrunden. Samhället och mänskligheten, samt utforskandet av historien för att förstå nutiden och framtiden återkom gång på gång, konstaterar sakkunniggruppens ordförande Gunnar Karel Másson.
Glädjande och relevant är enligt honom också att språkprojekten var framträdande i omgången, både de som handlade om nordiska språk och de som behandlar icke-nordiska språk i Norden.
Reella partnerskap viktiga
Sakkunniggruppens ordförande understryker att alla ansökningar bedöms enligt samma process.
– Det är dock viktigt att projekten har en reell anknytning till de länder som nämns i ansökan, och att mindre länder och områden inte nämns för sakens skull, säger Gunnar Karel Másson.
Han uppmanar också alla ansökande att granska tydligheten i sina ansökningar – välformulerade och välgrundade ansökningar hävdar sig bättre i en beslutssituation när många goda projektidéer vägs mot varandra.
– Det som de ansökande vill att vi ska förstå måste stå i ansökan – även om din organisation är välrenommerad inom ert konstfält finns en risk att våra sakkunniga inte råkar känna till er. Ta alltså ingenting för givet, tipsar Gunnar Karel Másson.
Kultur- och konstprogrammets öppnar nästa gång för ansökningar i augusti.