För den beslutsfattande sakkunniggruppen var mötet det första under den treåriga mandatperioden. Mötesordföranden Rasha Shaaban konstaterar att beslutsprocessen gick smidigt och att diskussionerna var intressanta. Ansökningar med en bred geografisk representation från de olika nordiska länderna prioriterades i beslutsprocessen.
– Vi ser fram emot flera ansökningar från Åland, Färöarna och Grönland i de kommande rundorna, men som helhet fick vi in många goda projektansökningar. Bland de ansökningar som beviljades stöd finns särskilt projekt som strävar mot långsiktiga effekter i samhället, konstaterar Rasha Shaaban.
Civilsamhället behövs för att nå Vision 2030
Demos inrättades av Nordiska ministerrådet för att stärka civilsamhällets nordiska samarbete som en del av de nordiska regeringarnas gemensamma vision om att göra Norden till den mest hållbara och integrerade regionen i världen år 2030. Projektens nordiska dimension och hur de förhåller sig till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet var därför kriterier som de sakkunniga granskade särskilt noga.
– Vi diskuterade mycket mångfald, minoritetsfrågor och hur Demos kan stöda ungdomar. Särskilt talade vi om dialogen mellan unga och politiker, säger Rasha Shaaban.
Hennes generella tips till stödansökande handlar om budgeten:
– En bra och tydlig budget är en förutsättning för att ett projekt ska kunna beviljas stöd, konstaterar Rasha Shaaban.
Exempel på stödda projekt
Sakkunniggruppen ville nå en bred sektor inom civilsamhället, och beviljade bland annat stöd till följande projekt:
- Læti! Félagasamtöks projekt Rock Camp Greenland samlar musiker från Island, Norge, Kanada och Grönland till ett fem dagar långt rockläger i Sisimiut på Grönland för att stärka kvinnliga, icke-binära och transungdomar genom musik. Lägret främjar kreativitet, självförtroende och nordiskt samarbete, och avslutas med en slutkonsert.
- Projektet Fremtidens nordiske journalistik av Nordiskt Journalistcenter (NJC) fokuserar på den nordiska journalistikens framtid och ska stärka nordiska journalisters förmåga att bevaka aktuella gemensamma nordiska frågor som klimat, försvar och säkerhet till nytta för regionens invånare.
- Projektet Sail For Democracy i regi av Youth 2030 Movement samlar ungdomar från Sverige, Finland och Åland. Ombord på ett fartyg diskuterar ungdomar gemensamma utmaningar och tillvägagångssätt för ungdomsinflytande. I hamnarna samlas beslutsfattare till workshoppar.
Demos öppnar nästa gång för nya ansökningar i augusti.