Mobilitetsstøtte til 40 prosjekter fra det Nordisk-Baltiske mobilitetsprogrammet for kultur

 

Det tredje beslutningsmøtet i mobilitetsstøtten ble avholdt online i oktober. Nordisk kulturkontakt mottok 85 søknader i denne runden, med en samlet søknadssum på 193 880 €. Ekspertgruppen bevilget til sammen 83 460 € til 40 prosjekter i Norden og Baltikum.

Blant prosjektene som fikk støtte var Johanna Juhola & Imaginary Friends som er basert i Helsinki i Finland. Dette er en sterkt visualisert konsert for solo trekkspill, spesielt utviklet for barn og unge.  Johanna Juhola er den eneste live utøveren, og sammen med andre musikere og akkompagnatører som projiseres på to store videoskjermer skapes det musikalske historier og lydbilder.  Med seg har Juhola blant annet en amorøs navigatør, et kor av klappende hender og et helt orkester av klonede Johannas. Prosjektet skal vises på danske skoler for elever i 9 -12 års alderen.

En annen kunstner som ble bevilget støtte var Diane Tamane, som reiser fra Tartu i Estland til Riga i Latvia i forbindelse med sin soloutstilling Within Arm’s Reach på ISSP-galleri. I prosjektet fokuserer kunstneren på sin egen mors erfaring som lastebilsjåfør. Etter at morens virksomhet i Riga gikk konkurs for 7 år siden, ble hun lastebilsjåfør, kjørte internasjonalt og distribuerte varer over hele Europa, og brøt samtidig stereotypene om kvinners rolle i det post-sovjetiske samfunnet. Within Arm’s Reach er en omfattende serie tegninger som viser motorveirestauranter, landskap, bybilder, ikoniske turistattraksjoner, stilleben og portretter. Under oppholdet i Riga vil Tamane delta i galleriets offentlige program og møte latviske kunstnere.

Den grønlandske kunstneren og sjamanistiske utøveren Amalia Fonfara har base i Trondheim i Norge. Hun fikk støtte for å reise til Aalborg i Danmark for å jobbe med en forestilling sammen med en gruppe unge grønlendere. Forestillingen Forflytninger er utviklet i samarbeid med Kunstens, Aalborg Museum of Modern Art hvor den vil være en del av det offentlige programmet OPEN. Forflytninger er basert på den postkoloniale arktiske forbindelsen som har vært mellom Grønland og Aalborg siden 1700-tallet via handelsruten. I tillegg til logistiske forflytninger av varer, materialer og mennesker gjennom tid og rom, stiller Forflytninger spørsmål omkring den usynlige delen av denne forbindelsen, der kultur, identitet og historie er i en kontinuerlig forhandlingsprosess.

Mobilitetsstøtten er for reise og/eller opphold for profesjonelle kunstnere eller kulturarbeidere i Norden og/eller Baltiske land.

Støtte gir søkere, som kan være enkeltpersoner eller små grupper, tilgang til kontakter, ferdigheter og kunnskap fra forskjellige deler av regionen. Støtte kan også brukes til å presentere kunst og kulturproduksjoner og for å øke interessen for nordisk og baltisk kunst og kultur.