Metoopodden håller frågan om #metoo i kultursektorn i Norden vid liv

Jukka Maarianvaara och Lottaliina Pokkinen står och talar i inspelningsstudion.

Madeleine Dunderlin

Varför är det viktigt att fortsätta tala om sexuella trakasserier? Hur ser arbetet ut mot sexuella trakasserier ut idag, tre år efter att #metoo rörelsen drog igång över världen? Varför var kultursektorn så kraftigt representerad av offers vittnesmål om trakasserier? Har #metoo rörelsen bidragit till framsteg för ett samhälle utan trakasserier eller tampas vi med samma utmaningar ännu idag?

Den 3 september lanseras Metoopodden, som är en podd där olika kulturaktörer i sju avsnitt pratar om vad som hänt i den kulturella sfären då det kommer till arbetet mot sexuella trakasserier sedan hösten 2017, med utgångspunkt i Finland men med blicken mot Norden.

Metoopodden är en fortsättning på Nordiska ministerrådets satsning på #metoo i kultursektorn år 2019. Podden återkopplar till den seminarieserie om #metoo i kultursektorn i Norden som ordnades i alla nordiska länder och självstyrande områden, på uppdrag av de nordiska kulturministrarna. Den producerades av Nordisk kulturkontakt, med säte i Helsingfors, i samarbete med andra nordiska kulturhus och institut. Podden görs av Nordisk kulturkontakt.

– Det är väldigt fint att de nordiska kulturministrarna fångade upp och verkligen tog frågan om sexuella trakasserier i kultursektorn på allvar.  Jag är väldigt glad över att vi fick ett nytt uppdrag i och med podden och därmed kan hålla frågan om sexuella trakasserier vid liv, säger Ola Kellgren, direktör för Nordisk kulturkontakt.

– Vår strävan med podden har varit att få in ett ungt perspektiv och lyfta upp framsteg som gjorts i arbetet mot sexuella trakasserier, men även ge rum för kritiska röster och synliggöra de utmaningar som ännu finns.

Metoopodden hittas här eller via adressen https://metoopodden.podbean.com/  

För mera information, kontakta:

Direktör Ola Kellgren, Nordisk kulturkontakt tfn +358 50 302 8150
Poddansvarig Madeleine Dunderlin, tfn +358 10 583 1013