KOBB – Nätverket för bygg- och bogemenskaper

En grupp personer står utanför en modern byggnad och småpratar och ler tillsammans.

Foto: KOBB

Det nya utökade Demos-programmet erbjuder nu finansiering för bildning, musiksamarbete och språkförståelse. De tre nya Demos-modulerna är Demos bildning, Demos kultur och Demos nätverk.

Stödprogrammet Demos erbjuder civilsamhällesorganisationer möjligheten att mötas och bygga nätverk. Ett av de understödda Demos projekten från år 2022 är KOBB – Nätverket för bygg- och bogemenskaper.

Nätverket KOBB består av fem organisationer som är Foreningen for byggfellesskap, Ryhmärakennuttajat ry., Kollektivhus NU, Föreningen för Byggemenskaper and Bofællesskab.dk och som arbetar för att skapa olika former av kollektivboende och byggemenskaper.

Bidraget från Demos användes till att skapa möten, dela och utöka kunskap samt planera framtida nätverksaktiviteter. I Köpenhamn och Roskilde fick de ta del av statens, kommunernas samt en filantropisk fonds strategier för att stärka bogemenskaper. I Trondheim och Stokkøya lärde de sig om vikten av initiativ och i Göteborg presenterade de på konferensen Socialt byggande det nordiska nuvarande läget kopplat till bygg- och bogemenskaper.

Nätverkets nästa äventyr blir att utbilda ”projektpiloter” för att hjälpa bygg-och bogemenskaper i genomförandet av sina projekt.

KOBB beviljades understöd från det föregående Demos 2022-2023 stödprogrammet.

Läs mer om Demos-modulerna och sista ansökningsdag för 2024 i denna länk!