Hur kan hållbarhet, jämställdhet och ett barn- och ungdomsrättsperspektiv beaktas i de nordiska och nordisk-baltiska stödprogrammen för kultur och civilsamhälle? Det dagens frågeställning när ett fyrtiotal sakkunniga i Nordisk kulturkontakts expertgrupper samlades i Helsingfors den 5 september.
Med sakkunniga från Grönland i nord till Litauen i syd var representationen av synpunkter god, och insikten om att paketlösningar som passar alla inte fungerar återkom i många former under dagen. Detta gällde särskilt resandet, både som förutsättning för konstens mobilitet i regionen och som nödvändigt ont i glesbygderna. Flera experter efterlyste verktyg i ansökningsprocessen som kan underlätta för ansökande att fatta övervägda beslut kring sitt resande.
Färdiga beslut underlättar
Arttu Merimaa (FI), ordförande i arbetsgruppen för mobilitetsstöd inom Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur, underströk att lösningar och alternativ som tar bort pressen från individen behövs.
– Vi kunde erbjuda färdigt uttänkta rutter med minsta möjliga klimatavtryck, där kombinationerna av färdmedel är beaktade. Stödprogrammen kan också arbeta för att göra långsamt resande praktiskt genomförbart genom att till exempel utnyttja det nätverk av residens som finns i vår region för konstnärer som är på genomresa, sade Merimaa.
Katarina Lindholm (FI), ordförande i sakkunniggruppen för nätverksstöd poängterade att resandet utöver geografiskt också måste beaktas i ett socialt perspektiv.
– Långsamt resande kan ske på bekostnad av andra möjliga inkomster, för att inte nämna familjen. De personliga och ekonomiska aspekterna är en del av helheten, sade Lindholm.
Hållbarhet i långsiktigheten
Egīls Šēfers (LV), sakkunnig i expertgruppen för mobilitetsstöd uppmanade de sakkunniga att bredda hållbarhetsdiskussionen bortom grön mobilitet och till exempel beakta det hållbara i långsiktiga lösningar och kompletterande stödformer.
– Om stödprogrammen bara belönar nya förmågor kommer vi att se många nya och fallande stjärnor – det tar många år för artister att utvecklas. Vår uppgift är att säkra initiativ som stärker kulturfältet på sikt, sade Šēfers.
Expertgrupperna för de nordiska och nordisk-baltiska stödprogrammen bedömer och fattar beslut om bidragen utifrån programkriterierna och Nordiska ministerrådets policydokument. Expertgrupperna kommer att följa upp hållbarhetsdiskussionen vid sina nästa beslutsmöten och de uppmuntrar alla sökande att reflektera över olika aspekter av de horisontella perspektiven som en integrerad del av sina ansökningar.