Totalt ansökte 31 projekt om stöd för en totalsumma på närmare 1,2 miljoner euro. Hela den disponibla summan på drygt 243 000 euro delades ut.
Möjlighet att ta med familjen viktig
Mari-Liis Rebane, ordförande i sakkunniggruppen för residensstöd, säger att sakkunniggruppen i högre grad än i vanligt fokuserade på residensens möjligheter att ta emot hela familjer.
– Med tanke på de ukrainska konstnärernas livssituation är familjen väldigt viktig. Överhuvudtaget granskade vi de ansökande organisationernas beredskap att erbjuda en stöttande omgivning, och jag är imponerad av hur välstrukturerade och -genomtänkta ansökningarna var på den här punkten, säger Mari-Liis Rebane.
De flesta organisationer som beviljades stöd hade tidigare erfarenheter av att agera värd för ukrainska konstnärer. En annan faktor som de sakkunniga enligt Mari-Liis Rebane uppskattade var projektansökningar som baserar sig på starka samarbeten. Exempel på två sådana var Helsinki International Artist Programme HIAP och Estonian Creative Residency Network LOORE.
Stöd för levnadskostnader
Flera mångdisciplinära residensprojekt beviljades stöd och till exempel visuell konst, litteratur och dramatik finns representerade bland konstformerna.
– Liksom i tidigare ansökningsrundor för residensstöd var det också viktigt för sakkunniggruppen att de stödda projekten, utöver själva residensvistelsen, också erbjuder konstutövarna ett skäligt finansiellt stöd för att de ska kunna försörja sig under residensperioden, säger Mari-Liis Rebane.
Nästa omgång av stöd till residenscentra öppnar för ansökningar i februari 2025.