LIVE STREAM – Skogen kallar: David Thurfjell

Porträtt av David Thurfjell. En medelålders man med grått skägg och keps.

Foto: Magnus Liam Karlsson

”Skogen kallar!” är en serie samtal, intervjuer och filmer där vi reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Detta gör vi tillsammans med inbjudna nordiska gäster som representerar olika kulturtgrenar, ofta med fokus på samiska konst-och kulturutövare.

Följ med live-streamen på vår Facebooksida

Vår första gäst är den rikssvenska religionshistorikern och professorn David Thurfjell, som med anledning av sin bok Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion, blir intervjuad av den finländska kulturjournalisten Marit Lindqvist.  Boken handlar om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt försöker dominera eller fjärma oss ifrån. Som grund för boken ligger Thurfjells intervjuer med ett 70-tal svenskar.

David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm. Hans forskning handlar om religion och sekularisering i dagens Sverige. Han har även skrivit om islam, muslimska minoriteter och religion bland romer. Boken Granskogsfolk är skriven inom ramen för ett internationellt forskningsprojekt om naturuppfattningar och sekularisering. Granskogsfolk blev nominerad till Stora Fackbokspriset i Sverige år 2020.

Marit Lindqvist är litteraturredaktör på Svenska Yle och hon tar gärna långa promenader i skogen.

Porträtt av Marit Lindqvist. Medelålders kvinna iklädd en rosa mönstrad blus.
Marit Lindqvist. Foto: Barbro Ahlstedt

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé