Online film: Pushwagner (NO, 2011) *förhands­anmälan*

Närbild av Hariton Pushwagner

Anmäl dig via denna länk!

Anmälan stängs 30.11.2021 kl. 12 (Finsk tid, UTC + 2)

Visningen är gratis. Filmen är endast tillgänglig under evenemangstiden, och vi har plats för 200 tittare.

Vi skickar dig i dig en länk till filmen och ett lösenord senast kl 18.45. Om du inte har fått ett lösenord i tid, kontakta henrik.marstrander@nordiskkulturkontakt.org

Om filmen

I dokumentärfilmen Pushwagner följer regissörerna Even g. Benestad och August B. Hanssen den excentriska konstnären Terje Brofos alias Hariton Pushwagner under tre års tid.

Pushwagner avled 2018 och fick mot slutet uppleva att sina verk uppmärksammas stort  med utställningar på de stora konstarenorna i London, Berlin och New York. Tidigare i livet var han emellertid nära att förlora allt.

Det är allmänt känt att han missbrukade både alkohol och droger under längre perioder, och på slutet av 1990-talet var han överskuldsatt och hemlös. Detta ledde till att han 1998 gav över förvaltningsrätten för sin konst till sin dåvarande samarbetspartner Morten Dreyer. Senare tog han upp kampen för att få tillbaka rätten till sina egna verk genom en rättsprocess.

Filmen är ett porträtt av en kontroversiell konstnär, men lyfter också viktiga och intressanta frågor kring porträttgenren och försöker också bryta med den. Lyckades filmmakarna komma in bakom Pushwagners mask eller var det just hans medvetna maskerad de kom närmast?

Språk: norska, med engelsk textning
Längd: 70 min
Åldersgräns: F7

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé