Nordiska rådets musikpris 2021: Verneri Pohjola – konsert & artist talk

Porträtt på Verneri Pohjola

Foto: Perttu Saksa

 

Med anledning av nomineringen till Nordiska rådets musikpris 2021 bjuder vi in Verneri Pohjola till ett samtal med Kare Eskola. Vi får också musikaliska smakbitar då Pohjola uppträder i litet format tillsammans med sin fasta trumslagare Mika Kallio.

Verneri Pohjola är en av den europeiska jazzens mest kreativa, säregna och ansedda solister. Han är en uttrycksfull trumpetvirtuos som behärskar även de minsta nyanser och effekter, samt en tonsättare med en unik röst, improvisatör och ensembleledare. Under dryga tio års tid har han gjort en ståtlig karriär med internationella turnéer och skivor.

Hans skivproduktion har ständigt utvecklats: från en fin inledning (debutskivan Aurora, 2009) har han rört sig mot jazzens kärna med ett allt mognare och mer perfekt uttryck. Pohjolas senaste kvartettskiva The Dead Don’t Dream (2020) kan ses som kulmen på hans solokarriär hittills.

Kare Eskola är frilansmusiker, -journalist och -kritiker. Han arbetar främst för YLE. Hans radioprogram Välilevyjä har sänts på YLE Radio 1 varje vecka sedan 2007. Eskola var en av manusförfattarna för tv-serien Klassinen Suomi (2016). Han föreläser om musik och media och är också medlem i ett flertal juryer och styrelser.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kritiksalong