LIVE – Andri Snær Magnason & Inga Ravna Eira

26May_16_9_Udato_eng(1)

Andri Snær Magnason (Island) och Inga Ravna Eira (Sápmi) är båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. De intervjuas i denna live stream av Sunna Dís Másdóttir.

 

Andri Snær Magnason (f. 1973) har publicerat romaner, lyrik och dramatik. Den polemiska skriften Draumalandið, sjálfshjálparbók handa hræddri þjóð (”Drömland, självhjälpsbok för en rädd nation”,  inte utgiven på svenska) slog igenom på Island och det har gjorts en film utgående från boken. Boken och filmen gav upphov till skarpa debatter om isländska miljöfrågor, och Andri Snær Magnason har också länge varit en av sitt lands främsta förkämpar på detta område.

Um tímann og vatnið handlar om vår jord och våra barns och övriga efterkommandes framtid. Boken är skriven balanserat och insiktsfullt utifrån en djup förståelse av ämnet och en stark vilja att göra världen bättre än den är i dag.

 

Inga Ravna Eira (f. 1948) är författare, lärare och översättare. Hon föddes i en renskötarfamilj i Karasjok i Norge, där hon fortsättningsvis är bosatt. Hon skriver lyrik, noveller och barnböcker på nordsamiska.

Boken Gáhttára Iđit / Vokterens Morgen / The Guardian’s Dawn (översatt till norska och engelska i samma upplaga) är både en ordkonstnärlig och virtuell gåva. Bokens läsning kan ge en oväntad, upphöjd dimension genom att texternas rytm, upprepningar och skildringar, tillsammans med fotografierna upplevs som en sammansmulten enhet.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé