Kritiksalong: litteratur- och teaterkritik i Norden

Välkommen på kritiksalong där aktörer från litteratur- och teaterfältet diskuterar kritikens roll, möjlighet och villkor såväl ur kritikerns som konstnärens perspektiv.

Hur mår kritiken idag? Vem skriver kritik om vad – och varför? Vad innebär ett jämställt kulturfält? Vad är kritikens uppgift att idag? Kan den vara något mer och finns det förutsättningar för det? Vad önskar konstnärerna av kritiken? Hur ser samspelet mellan kritiker och konstnärer ut idag och hur kan det se ut i framtiden?

Kvällen består av en litteraturpanel och en teaterpanel som modereras av författaren och journalisten Malin Kivelä. Medverkar gör aktörer från det svenska och finska Finland, Sverige och Danmark. Vi bjuder på vin och snacks. Ingen förhandsanmälan behövs, dörrarna är öppna till 19.00.

18.00-18.10 Välkommen
18.10-19.00 Teaterpanel
Medverkande: Maria Säkö, Kent Sjöström (SE), Joanna Wingren och Sonja Ahlfors; Blaue Frau. Moderator: Malin Kivelä
19.00-19.30 Mingelpaus
19.30-20.20 Litteraturpanel
Medverkande: Ylva Perera, Maïmouna Jagne-Soreau, Johannes Ekholm, Hanna Riisager (SE), Claus Madsen (DK). Moderator: Malin Kivelä
20.20-20.45 Publiksamtal och slutdiskussion
Diskussionsledare: Mathilda Larsson

Evenemanget är ett samarbete mellan Kritikbyrån och Nordisk kulturkontakt

 

 

Deltagare:

Malin Kivelä – moderator

Malin Kivelä är en finlandssvensk författare. Hon har skrivit romaner, barnböcker och dramatik. Hon är involverad i performancefältet sedan 90-talet och utbildad journalist.

Ylva Perera – litteratur

Ylva Perera är doktorand i litteraturvetenskap, författare och ordförande för Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker, som driver den 3-åriga satsningen Kritikbyrån.

Maïmouna Jagne-Soreau – litteratur

Maïmouna Jagne-Soreau är sedan 2015 doktorand i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och Paris-Sorbonne. Hon är även universitetslektor, litteraturkritiker och kolumnist och aktiv på den finländska debattscenen gällande frågor om mångfald och invandring i Norden.

Hanna Riisager – litteratur

Hanna Riisager är poet och kritiker, född 1980 och bosatt i Stockholm. Hon är också en av grundarna till det feministiska plattformsförlaget Dockhaveri inom vilket arbetet spänner från redaktörskap, över performances/uppträden och litterära workshops, till kollektivt författande av poetiska debattinlägg, urartade artiklar, dikthybrider, prosakatastrofer och viskande samtal på torg. Riisager värnar om en syn på de textuella processerna – skrivandet och läsandet i vid bemärkelse – som väsentligen relationella praktiker.

Claus Madsen – litteratur

Claus K. Madsen er dr. fil. og arbejder som dansk lektor ved Helsingfors Universitet. Hans forskning er dedikeret den kritiske beskrivelse af og forståelse for moderne poesi.

Johannes Ekholm – litteratur

Johannes Ekholm, född 1984, är författare och dramatiker som även arbetat som grafisk designer. Debutromanen ”Kärlek liksom” utkom 2015 och belönades med Kalevi Jäntti-priset. Ekholm är också hyllad för pjäserna ”Wunderkinder” och ”Kaspar Hauser” som väckt kulturdebatt för sin bitska samhällskritik. Hans nya roman ”Planet Fun Fun” utkommer på finska och svenska samt som ljudbok under våren 2020.

Maria Säkö – teater

Maria Säkö (s. 1976) on tanssi-ja teatterikriitikko sekä tietokirjailija, joka on toiminut Suomen arvostelijain liiton puheenjohtajana vuodesta 2016. Kriitikkona hän on erikoistunut kotimaiseen näytelmään, feministisiin kysymyksiin ja esitystaiteeseen. Hän on toiminut taiteesta kirjoittamisen opettajana Taideyliopistossa vuodesta 2013. Taidekritiikona hän on aloittanut 1990-luvun lopulla ja kirjoittanut viimeiset kymmenen vuotta pääasiassa Helsingin Sanomiin.

Kent Sjöström – teater

Docent vid Teaterhögskolan i Malmö

Kent Sjöström arbetar som lärare och forskare på Teaterhögskolan i Malmö. 2007 doktorerade han i konstnärlig forskning med avhandlingen Skådespelaren i handling – strategier för tanke och kropp och har sedan dess arbetat med att stärka forskning och teorianknytning inom scenkonsten. Genom etableringen av utbildningen ”Teaterns teori och praktik” i Malmö, kurser vid Teaterhögskolan i Prag, samt internationella workshops undersöker Kent Sjöström hur kritiska hållningar och gestaltningens ideologier kan relateras till skådespelarens arbete.

Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, Blaue Frau – teater

Blaue Frau är en finlandssvensk scenkonstduo som sedan starten 2005 revolterat mot rådande normer inom teatern och samhället. Blaue Frau har turnerat i Norden och Europa med både konstnärliga verk och workshops. Den senaste produktionen ”Harlequin” vann Hangö Teaterträffs årliga Antoniapris för konstnärligt mod och mångfald. “Harlequin” är ett samarbete med ÖFA-kollektivet från Sverige och LOSTI-collective från Island. Föreställningen turnerar för tillfället i Norden. I vår har Blaue Frau premiär på ett svensk-finskt samarbete “FATALE” på teater Viirus.

Mathilda Larsson, Kritikbyrån – slutdiskussionsledare

Mathilda Larsson är kritikombud för den nygrundade Kritikbyrån, litteraturvetare och frilansar med att läsa och skriva.

 

Kommande evenemang

Alla evenemang