Utställning: Keeping Up with the Iranians

KEEPING-facebook-1920×1005

Premiär och performans: 3 februari 2023 på Nordic Culture Club.

Öppettider: 4.2, 5.2, 10.2, 11.2, 12.2, 17.2, 18.2 och 19.2 kl. 12:00-17:00.

Kort efter den iranska revolutionen 1979 förbjöd den nye ledaren, ayatolla Ruhollah Khomeini, musik i landet och likställde det med opium. Som en följd av detta flyttade många artister till Los Angeles för att hitta nya sätt att försörja sig och utöva sitt konstnärskap i exil utan det stöd man tidigare fått av myndigheterna. Detta skedde ofta via inspelningar av, och konserter med, musikgenren dāmbuli dimbol, eftersom det var sådan musik folk dansade till på mehmooni (en social tillställning där man blir inbjuden till någons hem för att äta middag, dansa, fira etc.). Det är en kultur på flykt bestående av dans, musik och glädje, och den har länge avfärdats som opolitisk och förgiftad konst av intellektuella, marxister, islamister och västerlänningar. Men med hjälp av illegal spridning har den hittat tillbaka till Iran och blivit mainstreamkultur bakom lyckta dörrar. Repressionen har fått den här musiken att beteckna hemlig gemenskap och frihet – en katalysator för att förverkliga sina drömmar. 

Performansen och utställningen Keeping Up with the Iranians tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni med de världsberömda sångarna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på. Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje. Resterna av föreställningen blir sedan utställningen; publikens filmer av föreställningen, torr tårta, papptallrikarna I Have a Heart, I Have a Stomach, boken Keeping Up with the Iranians från New York Times bästsäljarlista, och sist men inte minst den överhängande frågan: en tjej kan lämna Iran, men kan Iran låta tjejen vara ifred någon jävla gång?

Skapad och producerad av konstnären: Afrang Nordlöf Malekian

Medverkande: Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian, Edwin Safari

Grafisk design: Johnny Chang, Agga Stage

Poster-fotograf: Jean-Baptiste Béranger

Särskilt tack till: Edwin Safari, Nour Helou, Cristian Quinteros Soto, Theresa Traore Dahlberg, Annika Bergvik-Forsander, Moa West och Fredrik Lundin.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordiskt språkcafé

Nordiskt språkcafé