– Sakkunnigruppen gjorde en särskild insats denna omgång för att möjliggöra finansiering av ett brett spektrum av projekt. Särskild vikt lades vid initiativ som lyfter fram minoriteter och marginaliserade grupper, säger gruppens ordförande Jack Hancock.
Expertgruppen noterar en trend i att flera ansökningar har projektmedverkande utanför de nordiska länderna – något som är fullt möjligt så länge också kriterierna för nordisk representation bland projektparterna uppfylls.
Också det internationella inom Norden fanns representerat. Exempelvis beviljades Galmudug Community Finland stöd för ett projekt där somaliska ungdomar i Norden identifierar utmaningar i sin vardag och söker lösningsmodeller för dem.
Ökat fokus på hållbarhet
Programkriterierna för Norden 0–30 har i år uppdaterats för att bättre motsvara Nordiska ministerrådets Vision 2030.
– En ambition som genomsyrar Norden 0–30 är att göra Norden till världens mest hållbara och sammanlänkade region år 2030, i linje med Vision 2030-agendan. Genom att som nordiska medborgare planera, ansöka och stödja dessa projekt tar vi gemensamma steg mot att förverkliga det här målet, säger Jack Hancock.
Se alla beviljade ansökningar i denna omgång här.
Årets andra omgång av Norden 0–30 har inletts och sista ansökningsdag är den 26 april 2025.