Konst och kultur bygger broar mellan människor, stärker demokratin och skapar förståelse i en föränderlig värld. Därför är mobilitetsstödet en investering i en fri, dynamisk och hållbar framtid för vårt gemensamma kulturarv, säger Janne Krogh Hansen, ordförande i expertgruppen för mobilitetsstöd inom Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur.
Sakkunniggruppen fattade beslut om årets första utdelning av mobilitetsstöd vid sitt möte i Helsingfors den 27 mars. Av de inkomna 532 ansökningarna beviljades 89 ansökningar stöd till ett totalbelopp om 126 970 euro. Beviljningsprocenten landade på 15 procent. Mobilitetsstöd ansöks och beviljas på individbasis, och fokus ligger på den ansökandes professionella utveckling.
Nivån på ansökningarna i omgången var hög och spridningen bred. Enligt ordföranden kom de politiskt och samhälleligt engagerade ansökningarna bland annat från konstnärer som utforskar miljöfrågor och psykiskt välmående, medan det i vanlig ordning också kom många ansökningar med mer utforskande karaktär och kulturarvsrelaterade ansökningar som söker samarbeten över gränserna.
– När starka ansökningar ställs mot varandra tittar vi dels på vad konstnären får ut av resan, dels vad den inresta kompetensen innebär på mottagardestinationen och dessutom vad samarbetet kan leda till på sikt. Vi försöker förstå värdet av mobilitetsaspekten helt enkelt. Eftersom vi alla representerar olika konstfält är vi också lyhörda för varandras expertis, säger Janne Krogh Hansen.
Med erfarenhet från nationella danska stödordningar, bland annat inom Statens Kunstfond, ser hon ett särskilt värde i det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet.
– Programmet, och i det här fallet mobilitetsstödet, är viktigt eftersom det ger det nordiska och baltiska kulturlivet möjligheter att blomstra över gränserna. Det är mer än relevant i dagens läge – kulturen är det som binder oss samman, säger Janne Krogh Hansen.