Tuensaajista päättää riippumaton asiantuntijaryhmä, ja hakemukset arvioidaan tukiohjelmassa asetettujen kriteerien perusteella. Norden 0–30 -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Jack Hancock toteaa yleisesti, että ryhmän keskeisiä kriteerejä ovat pohjoismainen lisäarvo sekä lasten ja nuorten osallistuminen hankkeisiin. Hakijoiden tulisi kuitenkin pohtia huolellisesti kaikkia kriteerejä.
Kestävä kehitys vähemmän esillä
Jack Hancock on tyytyväinen valittujen ja tuettujen hankkeiden kirjoon. Samalla hän on yllättynyt siitä, miten vähän tämän kierroksen hakemukset kuvastavat nuoria nykyisin askarruttavia haasteita.
– Olisin esimerkiksi odottanut näkeväni enemmän hankkeita, jotka käsittelevät akuutisti tärkeitä aiheita, kuten kestävää kehitystä, ilmastoa ja ympäristöä. Monet tuetuista hankkeista ovat toki sisällyttäneet kestävyyskysymykset toimintaansa, Hancock sanoo.
– Sen sijaan saimme ilahduttavan monta hakemusta, jotka käsittelivät demokratiaa ja keskustelukykyä, ja osa niistä sai myös tukea, hän toteaa lopuksi.
Esimerkkejä tuetuista hankkeista
- Nordic Youth Conference for Democracy on vuosittainen konferenssi 15–24-vuotiaille pohjoismaisille nuorille, jotka haluavat oppia lisää demokratiasta, sananvapaudesta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä. Konferenssin ovat luoneet pohjoismaiset nuoret toisille nuorille.
- Nordic Debate Collaboration alkaa helmikuussa 2025, jolloin pidetään väittelyjenjärjestäjille ja opettajille suunnattu bootcamp-koulutus. Sitä seuraa Helsingissä toteutettava väittelyakatemia, joka päättyy marraskuussa 2025 järjestettävään turnaukseen. Siihen osallistuu väittelijöitä koko Pohjolasta. Hanke on nuorisovetoinen ja opiskelijoiden johtama.
- Färsaarilla pidetään Pohjoismaiden ja Baltian maiden ylioppilaskuntien yhteistapaaminen, jossa käsitellään aivovuodon vaikutusta pieniin ja syrjäisiin alueisiin sekä Erasmus+-ohjelman vaikutusta kansainväliseen yhteistyöhön.